Фестивалот заврши со проекцијата на документарниот филм „Манаки – приказна во слики“

21 септември, Битола – На свеченото затворање на фестивалот беше прикажан филмот „Манаки – приказна во слики“ на Роберт Јанкулоски. Вечерва на сцената се качија членовите на екипата, Роберт Јанкулоски,

2019-09-23T17:30:55+02:0022nd септември 2019|Дејли, Дејли новости|

Топли зборови на благодарност упати директорката Гена Теодосиевска до поддржувачите, фестивалскиот тим и публиката

21 септември, Битола – Директорката на фестивалот Гена Теодосиевска, која се заблагодари на целиот тим на фестивалот за поддршката, љубовта и страста за филмската уметност, кој работеше сите овие денови

2019-09-22T01:14:36+02:0022nd септември 2019|Дејли, Дејли новости|

Награда „Златна камера 300“ за животно дело за Јоргос Арванитис

21 септември, Битола – Оваа вечер му се поклонивме на уште еден филмски маг во оваа 40 јубилејна година на фестивалот „Браќа Манаки“, Јоргос Арванитис. Во текот на речиси шест

2019-09-22T01:11:15+02:0022nd септември 2019|Дејли, Дејли новости|

Наградата „Златна камера 300“ во име на кинематограферката Хелен Луварт ја подигна Ерик Готје

21 септември, Битола – „Златна камера 300“ доби кинематограферка Хелен Луварт за филмот „Невидливиот живот на Евридика Гузмао“.

-Поради суптилното користење на боите и силните композиции кои ги откриваат емоциите на

2019-09-22T01:08:52+02:0022nd септември 2019|Дејли, Дејли новости|

Даниеле Ципри е добитник на „Бронзена камера 300“, додека Џинсонг Донг ја доби „Сребрената камера 300“

21 септември, Битола – Најпрво сакам да им честитам на организаторите на овој фестивал, на директорката Гена Теодосиевска и уметничкиот директор и селектор на главната програма Благој Куновски Доре на

2019-09-22T01:06:41+02:0022nd септември 2019|Дејли, Дејли новости|

Наградата „Мала камера 300“ ја доби кинематограферката Констанца Сандовал од Аргентина

21 септември, Битола – На свеченото затворање на јубилејното 40. издание на ИФФК „Браќа Манаки“ беа доделени традиционалните награди „Златна камера 300“, „Сребрена камера 300“, „Бронзена камера 300“, „Мала камера

2019-09-22T01:03:17+02:0022nd септември 2019|Дејли, Дејли новости|

Градоначалничката на Битола, Наташа Петровска, посака да следат уште многу успешни изданија на фестивалот

21 септември, Битола – Осум дена, пет локации, 128 филмски наслови создавани низ целава планета од филмски уметници од над 50 земји во светот, подредени во 14 фестивалски програми. Фестивалските

2019-09-22T01:00:27+02:0022nd септември 2019|Дејли, Дејли новости|

ТЕМА – ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ(И) ОД ИДНИНАТА: КАЖИ МИ ОД КОЈ РЕГИОН СИ, ДА ТИ КАЖАМ КАКОВ ФЕСТИВАЛ СИ!

Интернационалниот фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“ веќе 40 години во Битола ги собира кинематограферите од земјава и светот. Четириесетгодишен јубилеј е зрела возраст на фестивал со потврдено меѓународно реноме,

2019-09-21T19:52:55+02:0021st септември 2019|Дејли, Дејли новости|

Трибина за ЛГБТИ-културата по повод документарниот филм „Џонатан Агаси ми го спаси животот“

21 септември, Битола – Синоќешната проекција на документарниот филм „Џонатан Агаси ми го спаси животот“ на Томер Хејман, беше повод за разговорот за ЛГБТИ-културата, што се одржа денес напладне во

2019-09-21T16:27:34+02:0021st септември 2019|Дејли, Дејли новости|

Селекторката Марија Апчевска ги претстави кинематограферите Тим Кун и Алберто Маркиори

21 септември, Битола – Од програмата за „Кратки филмови“ Тим Кун, кинематографер на филмот „Јупитер“ и Алберто Маркиори, кинематографер на филмот „Одложен лет“ разговараа со селекторката Марија Апчевска.

Тим Кун раскажа

2019-09-21T16:22:31+02:0021st септември 2019|Дејли, Дејли новости|