Браќа Манаки - Интернационален фестивал на филмска камера

Одгласи по завршувањето на 40. јубилено издание на ИФФК „Браќа Манаки“

40 – издание на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ од голем број учесници, гости, новинари, посетители  беше оценето како едно ид најуспешните во неговата досегашна долга историја.

Еве некои од коментарите и писмата со импресии на нашите гости кои стигнуваат по завршувањето на фестивалот:

Кинематограферот Рајнер Клаусман кој годинава учествуваше на фестивалот заедно со својот соработник и пријател, познатиот режисер Фатих Акин, испрати благодарност до директорката Гена Теодосиевска за водењето на фестивалот, пријателската атмосфера, публиката и можноста за средби со најдобрите светски кинематографери. „Кан, Венеција, Берлин…никаде не се чувствувам толку удобно како на фестивалот „Браќа Манаки“

Dear Gena,

Congratulations! It was again a wonderful Festival.

 

The movies, the guests, the master classes and the activities: simply perfect.

Cannes, Venezia, Berlin, yes… but nowhere I feel so comfortable like by Manaki Brothers Festival.

Thank your leadership and the friendly atmosphere you created, the public and the film business people can informal and relaxed talk with the world best D.o.Ps about movies!

 

I wish you health, strength, willpower and all you wish to go on to give all the Camera people and the public a great platform.

 

I hope to see you next year again.

A big hug

Rainer Klausmann

 

Благодарност стигна и од Ненад Дукиќ, член на главното жири Камера 300, еден од најпочитуваните филмски критичари на Балканот. Тој во писмото до Теодосиевска пишува дека Фестивалот навистина бил на високо ниво, како и квалитетот на филмовите во главната програма.

„А гостопримството, атмосферата, условите за размена на искуства со странските и домашните филмаџии – тоа речиси дека се подразбира, тоа секогаш биле одлики на фестивалот „Браќа Манаки“.

Draga Geno,

nadam se da ste ti i Blagoja uspeli bar malo da se odmorite posle svih onih uobičajenih, podrazumevajućih festivalskih napora i onih nepredvidjenih, posebno kada je u pitanju bio Ed Lachman. Drago mi je da se sve to povodom njegovih zdrastvenih problema, završilo na najbolji mogući način.

Festival je bio na zaista visokom nivou.
Selekcija filmova u glavnom programu bila je na zavidnom nivou. I kada je u pitanju
snimateljski rad u tim filmovima i kada je reč o kvalitetu tih filmova u celini.

Žiri je imao odlične uslove za rad a sekretarice žirija, Ana Marija, sjajno je obavila posao.
Ono ostalo: gostoprimstvo, atmosfera, uslovi za razmenu iskustava sa inostranim i domaćim filmadžijama – to gotovo da se podrazumeva jer to je oduvek bila odlika Manaki festivala.

Hvala na svemu tome i nadam se da se vidimo i iduće godine.

Pozdrav,

Nenad Dukić,
filmski kritičar, programer filmskih
festivala i producent

 

Зборови на благодарност и од Доминик Велински, продуцентка од Франција, која исто така беше член на жирито „Камера 300“

Hi Gena,

it was a great pleasure for me . I did have a great time in Bitola and met a lot of wonderful people. I’ll come back next year to enjoy and to work if needed.

See you and thank you and all your wonderful team.

Dominique Welinski

И Калојан Божилов, кинематографер од Бугарија и член на главното жири не штедеше пофалби за фестивалот: „Според мое мислење ова е најдобриот фестивал во светот за кинематографери. Планирам да дојдам и следната година“, пишува Божилов.

Hello dear Gena,

 

I hope everything is going well with you.

It was great pleasure for me to be a part of Manaki’s jury. In my opinion it is the best cinematographers festival in the world and I had a great time during the festival. You are great host and everything was just amazing. In my plans is coming back next year. I will be happy if I can help with something again. 

You are doing such a wonderful work!

 

Sincerely yours,

Kaloyan Bozhilov, Cinematographer 

 

Масимо Леки, филмски критичар од Италија, кој ја водеше мастер класата на лауреатот Јоргос Арванитис, пишува дека атмосферата на фестивалот била единствена и дека е среќен што можел да даде свој придонес кон јубилејното издание. „И Ангелики и Јоргос Арванитис се воодушевени. Фестивалот доби нови поддржувачи!“, пишува тој.

Dear Gena, Dear Blagoja,

 

I hope you are both well. I just wanted to thank you once again for inviting me to Bitola. I had a great time: the atmosphere at your festival is unique. 

And I’m really glad that I was able to give a small contribution to the success of this jubilee edition.

Yorgos and Angeliki Arvanitis are also enthusiastic about the experience.

Manaki Brothers has new supporters now! 🙂

I look forward to seeing you soon and I wish you all the best for all your future projects.

We keep in touch!

 

Warmest regards,

Massimo

Лауреатот на Златна Камера 300 за животно дело, светски познатиот кинематографер Јоргос Арванитис напиша дека фестивлот „Браќа Манаки“ за него е големо откритие. „Наградата што ми ја доделивте е највредната во мојата кариера“, пишува тој и понатаму  ѝ се обраќа на Теодосиевска: „Фестивалот што го водите со толку умешност има вистинска меѓународна репутација и значајна заслуга  затоа што е посветен на вреднувањето на работата на кинематограферите“. На крајот Арванитис додава дека бил особено импресиониран од организацијата, гостопримството, топлото добредојде и ефикасноста на фестивалскиот тим.

Dear Gena,

The festival was a great discovery for me.

First of all, I would like to thank you for the invitation and the prize that you have awarded me . Sincerely, it is one of the most valuable of my career.

The Manaki Brothers International Cinematographers’ festival that you handle with such dexterity has a real international reputation and a very important merit because it is dedicated to the celebration of cinematography and recognition of its creators: cinematographers.

I really appreciated the fact that you brought together young and assertive directors of photography and other people associated with the film industry. 

It’is encouraging to see the pleasure with which the biggest names of cinematographers and other artists willingly came and participated to this big visual art event.

The selection of films equally deserves congratulations

Finally, I was especially impressed by the organization, the hospitality, the warm welcome and the efficiency of the whole team who works discreetly under the baton of a great maestro called Gena Teodosievska!

Congratulations to all of you

Yorgos Arvanitis

Професорката  Нарциса Даријевиќ Марковиќ од Факултетот за драмски уметности во Белград, честиташе за за обемната и квалитетна програма, богатството на филмови и гости, кои биле одбрани „со толку љубов и знаење. Јас ви честитам и ви се восхитувам“. Таа пишува дека за студентите и за професорите е исклучително значајно што имале можност да учествуваат на Фестивалот заради богатството на филмови и различни програми, но особено заради мастер класите кои се особеност на фестивалот „Браќа Манаки“. Професорката Даријевиќ Марковиќ особено се восхитува на на начинот на кој директорката Теодосиевска успева да го организира фестивалот: „Не познавам ниту еден директор на фестивал во светот кој е присутен на сите програми, прес конференции, мастер класи…Секогаш насмеана и срдечна кон сите гости.  Јас, госпоѓо Теодосеивеска искрено ви се восхитувам и се обидувам од вас да го научам тоа умеење за комуникација“.

 

Poštovana Gena, poštovani organizatori festivala, dragi prijatelji!

 

Želela bih ovom prilikom da se još jednom zahvalim i izrazim poštovanje prema Vašem radu i Vašem festivalu. Čestitam na obimnom i kvalitetnom programu. Bogatsvo filmova i gostiju je na zavidnom nivou. Sa toliko znanja i ljubavi je odabran i promišljen. 

 

Ono što me je oduševilo, još od prvog festivala na kome sam učestvovala je posebni osvrt na decu, dečije filmove i stvaranje mlade publike, njeno filmsko opismenjavanje. BRAVO!!!

 

Studentima fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, kao i nama profesorima, prisustvo na Vašem festivalu i učestvovanje u programima mnogo znači. Bogatstvo i raznolikost masterclassova i radionica za studente i goste festivala je posebnost Vašeg festivala. Toliko velikih i značajnih profesionalaca i umetnika na jednom mestu je retkost. Ja Vam na tome čestitam i divim Vam se. Naši studenti, za tako kratko vreme čuju i nauče toliko toga, što ne bi kroz čitavo školovanje. Koliko je važno za studente, toliko je važno i za nas, njihove profesore, da pratimo savremene filmske i umetničke tokove.

 

Ne manje bitno je druženje studenata i razmena iskustava po pitanju stvaranja filmova. Mogućnost da se upoznaju sa značajnim umetnicima i profesionalcima koji im nesebično daju savete i dele svoja iskustva sa njima. To ne možete pročitati ni u jednom udžbeniku filma. To su neke stvari koje nemaju svoju cenu!

 

Još jedan kvalitet programske zamisli festivala je upoznavanje sa najnovijom produkcijom makedonskog filma. Sa mladim i talentovanim stvaraocima iz Makedonije. Takođe je za svaku pohvalu i podsećanje na velika imena makedonskog filma koji su obeležili njegovu istoriju! 

 

Boravak na festivalu Manaki Brothers ne bi bio toliko lep da nema svih nasmejanih lica, toplih i srdačnih zagrljaja celog festivalskog tima na čelu sa direktorom Genom Teodosievskom. Ne znam niti jednog direktora na svetu koji je kao ona prisutan na svim programima, press konferencijama, masterclassovima festivala…., uvek nasmejana i srdačna prema svim gostima, bilo da su oni Oskarovci, eminentne ličnosti iz sveta filma, umetnosti, politike ili studenti. Direktorka koja je svuda, koja sa tolikom ljubavlju i pažnjom proprati sve da je to neverovatno! Ja Vam se, gospođo Teodosievska, iskreno divim i pokušavam od Vas da naučim to umeće komunikacije i taj predivni osmeh pun samopouzdanja. A verujem i znam da je ovakav festival teško i naporno organizovati i voditi. Ali Vama to ide tako lako. To je dokaz neverovatne ljubavi i posvećenosti poslu kao i celom timu. Oseća se veliko poštovanje koje vlada među vama.

 

Kruna svega su prelepa druženja i prijemi tokom festivala! Toliko dobre energije na jednom mestu me uverava da će Vaš festival trajati još dugo, dugo! 

 

Sa verom u nova druženja, puno pozdrava iz Beograda, sa Fakulteta dramskih umetnosti, od zadovoljnih studenata i njihovih profesora!

 

Sve najbolje,

 

Narcisa Darijević Marković

vanredni profesor

Fakultet dramskih umetnosti, Beograd

Меѓу првите писма на благодарност и честитки за успешното јубилејно издание на ИФФК “Браќа Манаки“ беше она од Друштвото на кинематографери на Велика Британија (BSC), чиишто тројца членови,  Џон Метисон (John Mathieson), Ангус Хадсон (Angus Hudson) и Ула Понтикос (Ula Pontikos), кои прв пат беа гости на фестивалот „но не и последен пат“. Британското здружение на кинематограферите изразува благодарност до Фестивалот за истакнувањето и поддршката на работата и достигнувањата на кинематограферите. Исто така, тие изразуваат благодарност што фестивалот секоја година го поддржува организирањето на годишните регионални конференции на ИМАГО, Меѓународната асоцијација на кинематографери.

 

Dear Gena Teodosievska, 

 

As Secretary of the British Society of Cinematographers I have been asked by three of our members who attended the Manaki Festival last month to express their gratitude for your hospitality. There was admiration in the manner your Festival is promoting the profession of cinematography. As one of the few Festivals in the World passionate in your respect for cinematographers, I look forward to enjoying the experience myself in the future. 

I am informed the Manaki was the favourite of one of the BSC’s most respected Cinematographers, the late Freddie Francis CBE. I notice you have also generously awarded your Golden Camera 300 to many other BSC Oscar winners in recent years include Billy Williams, Chris Menges and Roger Deakins CBE. All have spoken with much affection for their happy memories and charm of the Festival. 

Our members this year had been encouraged to attend as visitors by our Vice-President Nigel Walters, who is no stranger to Macedonia. 

The three members who suggested I write this to thank you are Oscar nominee and BAFTA Award winner John Mathieson, Angus Hudson and Ula Pontikos. It was their first experience and have informed me it will not be their last. 

Your consideration and generosity towards them was gratefully received. They also impressed upon me how the festival highlights and supports the work of so many cinematographers and directors within the region who may not usually receive that kind of exposure. 

The intimate and friendly nature of the Manaki Festival was evident and how easy it was to meet and mix with other filmmakers, especially at the privately arranged events. The cinematography masterclasses were considered a rare treat and privilege to hear such illustrious cinematographers discuss their work and the love of their craft. 

Another appreciation was how the festival supports and encourages the likes of IMAGO to hold regional conferences in order to build closer ties between the various cinematography societies.

On behalf of the BSC I would like to express the appreciation of the Society. Your 40th Anniversary has helped spread an understanding of the profession. In doing so you are acting as a beacon for encouraging standards of excellence in our profession. 

There are small number of Festivals which reflect the skills of the cinematographer and their importance in Film Making. Thank you. 

The BSC wishes you continued success. 

Your sincerely 

Audra Marshall 

Company Secretary