Браќа Манаки - Интернационален фестивал на филмска камера

Филмските разговори на Медиа Деск МК имаат моќ да пренесат лични приказни и доживеани искуства

Во рамки на програмата на „Браќа Манаки“ се одржаа и Филмски разговори со неколкумина филмски автори во организација на МЕДИА Деск МК на Креативна Европа. Пред почетокот на сесијата, на присутните им се обрати Гена Теодосиевска, директор на фестивалот, која рече дека за неа успех е ова издание на фестивалот „Браќа Манаки“ со сите автори, филмови и средби кои се случија сите овие изминати фестивалски денови.

„Среќна сум што автори, како нашиот гостин Рајнер Клаусман, се дел од оваа сесија и се дел од успехот на овој фестивал. А вистинскиот успех не се мери туку се чувствува“, рече Теодосиевска.

Темата на разговорот беше успехот и што претставува тој, фестивалски награди или полни кино сали? Дали номинација за награда е доволно признание за успешен филм и колку наградите се замка за идните проекти?

Сесијата Филмски разговори се одржа прв пат во рамките на фестивалот „Браќа Манаки“. Хрватската монтажерка и режисерка Дубравка Туриќ, Макс Цале германски режисер, Елеонора Венинова македонска режисерка и монтажерка и кинематограферот Рајнер Клаусман отворено зборуваа за успесите и неуспесите во нивната кариера.

„Одлучив да работам само со Фатих Акин и веќе не прифаќам понуди од други режисери. За мене најголем успех е да имам време да го работам она што го сакам и единствено со луѓе што ги сакам“ – раскажуваше Клаусман за неговите аспекти на успех.

Филмските разговори се корисни бидејќи имаат моќ да пренесат лични приказни и доживеани искуства. Тезата за тоа што е успех е дискутабилна, а за дискутабилните нешта секогаш ќе има потреба да се зборува. Разговорите ги водеше Бистра Георгиева, претставник на МЕДИА Деск МК, а настанот беше во ко-организација со МЕДИА Деск од Хрватска и Германија.