Браќа Манаки - Интернационален фестивал на филмска камера

СТУДЕНТИ ОД 14 АКАДЕМИИ УЧЕСТВУВААТ НА ГОДИНЕШНАТА СТУДЕНТСКА ПРОГРАМА

Студентската програма и оваа година продолжува со своето динамично и креативно темпо. Таа ќе трае подолго од вообичаеното, од 15 до 20 септември и стандардно ќе се одржува во малата сала на Центарот за култура во Битола.
Покрај студентските проекции кои ќе имаат вкупно времетраење од 300 минути, во рамките на студентската програма ќе се одржат четири работилници: за филмската музика со Александар Трајковски, втората со финскиотрежисер (Aлто Халонен?) Аlto Halonen, третата со македонските режисерки Вања Димитрова и Наташа Димитриевска и последната – Q&A сесија со добитникот на „Златна камера 300“, Ед Лахман.

Академиите што ќе учествуваат на студентската програма се:

Faculty of Dramatic Arts, Cetinje(Montenegro)

University of Arts, Tirana(Albania)

Faculty of Dramatic Arts, University of Belgrade(Serbia)

Academy Of Theatre, Radio, Film, And Television, University of Ljubljana (Slovenia)

Faculty of Arts, University of Pristina (Kosovo)

Academy of Applied Arts, University of Rijeka (Croatia)

Academy of Performing Arts, University of Sarajevo(Bosnia and Herzegovina)

School of Film Studies, Aristotle University of Thessaloniki(Greece)

Academy of Dramatic Art, University of Zagreb(Croatia)

National University of Theatre and Film I.L. Caragiale, University of Buchurest(Romania)

National Academy for Theatre & Film Arts Krastyo Sarafov, Sofia(Bulgaria)

University for Audiovisual Arts – Parisian European Film Academy, Skopje (North Macedonia)

Faculty of Dramatic Arts, University of Skopje (North Macedonia)

Faculty of Arts, University of Tetovo (North Macedonia)