22 септември, БитолаНаградата „Специјална златна камера 300“ за особен придонес во светската филмска уметност на Клаудија Кардинале и’ ја врачи министерот за култура, Асаф Адеми.

Таа во кусото обраќање се заблагодари на наградата, ја нарече прекрасна и се заблагодари на Фестивалот што и’ ја додели наградата.