Браќа Манаки - Интернационален фестивал на филмска камера

Филмот „Фелисите“ ја прикажа Африка во сурово и веродостојно издание

Филмот „Фелисите“ на францускиот режисер Алан Гоми, добитник на Сребрена мечка во Берлин, заедно со кинематограферката Селин Бозон даде интересен приказ на Африка, или како што би рекла и самата кинематограферка, ги урна клишеата и ни ја прикажа Африка во сурово и веродостојно издание.

-Се работи за филм во кој документарниот аспект и приказот на Киншаса е исто толку значаен колку и приказната. Работата на овој филм мене лично ми отвори нов, магичен свет. Во мојата кариера сум патувала во многу земји, но Африка е нешто незамисливо и посебно – рече Селин Бозон.

На француската кинематограферка најголем впечаток од снимањето и’ оставило преплетувањето на трите главни аспекти на филмот: документарниот, музичкиот и ноќното снимање во африканските шуми. Луѓето во Африка пак, се приказна за себе.

-Луѓето во Киншаса имаат сосем поинаков пристап кон камерата отколку европјаните, бидејќи не им се случува често да се снимаат филмови таму. Затоа имавме несекојдневна можност да снимиме спонтани ситуации за време на сетовите – објасни Бозон.

Од миговите по кои ќе го памети снимањето во Африка, ја издвои приказната каде што главната актерка имала блиска средба со диво африканско животно наречено oкапи.