Дома2018-09-19T16:33:10+00:00

МАНАКИ ДЕЈЛИ


ИФФК “Браќа Манаки“ е под покровителство на претседателот на Република Македонија Н.Е. д-р Ѓорѓе Иванов


ПАРТНЕРИПОДДРЖУВАЧИПЛАТИНУМ ПАРТНЕРКОМУНИКАЦИСКИ ПАРТНЕРСПОНЗОРИМЕДИУМСКИ СПОНЗОРИ


Во присуство на познати имиња од светската кинематографија, на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ свечено му беше доделена Меѓународната награда за исклучителен придонес во промоцијата на филмската уметност.
Оваа престижна награда ја доделува ИМАГО, Меѓународната асоцијација на кинематографери.
На свеченоста која се одржа на 16 март, во Југословенската кинотека во Белград, Најџел Волтерс истакнат член на ИМАГО, им го врачи ова престижно признание на директорката на фестивалот, Гена Теодосиевска и на уметничкиот директор Благој Куновски – Доре, кој од името на фестивалот се заблагодари за наградата која е исклучително значајна за ИФФК „Браќа Манаки“, особено во годината кога фестивалот го слави своето 40 – годишен јубилеј. А ова е и извонредно важно признание и за целата македонска филмска култура, особено заради тоа што фестивалот „Браќа Манаки“ е единствениот фестивал што ја доби оваа награда.
На свеченоста, истата вечер им беа доделни награди и на познатиот американски кинематографер Едвард Лакман (Edward Lachman) за животно дело, на холандскиот кинематографер Кommer Kleijn, како и на оскаровците Роџер Дикинс за надобра камера во категоријата игран филм и Дејвид Стамп (David Stump) за извонредни технички достигнувања. Во категоријата докумнтарен филм, наградата на ИМАГО отиде кај Адолфо Велосо од Бразил, а во категоријата телевизиска драма, наградата му припадна на кинематограферот Андраш Наги.

The International Cinematographers' Film Festival 'Manaki Brothers' was presented with the award for extraordinary contribution to the promotion of film art in the presence of many significant people of the world film art.

This prestigious award is given out by IMAGO, the International Cinematographers' Association.

At the ceremony at the Yugoslav Cinematheque in Belgrade, the prominent member of IMAGO Nigel Walters presented this prestigious accolade to the festival director Gena Teodosievska and the artistic director Blagoja Kunovski - Dore, who gave the gratitude in the name of the festival for the award which is exceptionally important for the ICFF 'Manaki Brothers', even more in the year when the festival has its 40-year anniversary. This is an important accolade for the whole Macedonian film culture as well, as the 'Manaki Brothers' festival is the only festival which got this award.

At this same ceremony, awards were given out to the famous American cinematographer Edward Lachman for lifetime achievement and the Oscar-winner David Stump, for extraordinary technical achievements. Also, The IMAGO International Award for Best Cinematography for feature film was given to the British cinematographer and Oscar winner, Roger Deakins.

Adolpho Veloso from Brazil wins the IMAGO International Award for Best Cinematography for documentary film, and András Nagy wins the IMAGO International Award fot television drama.
... See MoreSee Less

View on Facebook

– Утре во Белград, во присуство на светски познати имиња од филмската сцена, на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ свечено ќе му биде врачена наградата за исклучителен придонес во промоцијата на филмската уметност.
Оваа престижна награда ја доделува ИМАГО, Меѓународната асоцијација на кинематографери на нивното второ издание на доделувањето на меѓународните награди.

Директорката на фестивалот, Гена Теодосиевска и уметничкиот директор Благој Куновски – Доре ќе присуствуваат на овој извонредно значаен настан за фестивалот и за македонската култура, бидејќи нашиот фестивал е единствената институција на која и’ е доделено ова високо признание од ИМАГО.

The International Cinematographers' Film Festival 'Manaki Brothers' will be presented with the award for extraordinary contribution to the promotion of film art.
This prestigious award is given out by IMAGO, the International Cinematographers' Association, on the second edition of this award ceremony.

The festival director Gena Teodosievska and the artistic director Blagoja Kunovski - Dore will be the ones present at this extremely important event for the festival and the Macedonian culture, as our festival is the only institution which is awarded this high accolade of IMAGO.

This same event will see awards been given out to the famous American cinematographer Edward Lachman for lifetime achievement, to Rachel Morrison, a US cinematographer, and the Oscar-winner David Stump, for extraordinary technical achievements.
... See MoreSee Less

View on Facebook

The IMAGO International Award for
Extraordinary Contribution to the Art of Cinematography:
The Manaki Brothers ICFF Film Festival
... See MoreSee Less

View on Facebook

Плови мирно по небото, мајсторе. Чест беше да те имаме како гостин.Eine traurige Nachricht. Schauspieler Bruno Ganz ist tot. Er starb im Alter von 77 Jahren. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Фејми Даут и Самир Љума -- добитници на наградата за најдобра камера на „Санденс“ (меѓу останатите награди)!Почитувани, Со победа во три категории, македонскиот филм „Медена земја“ („Honeyland“), во режија на Љубо Стефанов и Тамара Котевска, триумфира во конкуренцијата за документарци од целиот свет на американскиот филмски фестивал „Санденс“ („Sundance“).
На церемонијата што се одржа во Парк Сити, Јута, САД, „Honeyland“ ja доби големата награда на жирито (Grand Jury Prize) за најдобар документарен филм, а на снимателите Фејми Даут и Самир Љума им беше врачена наградaта за најдобра кинематографија (Special Jury Award for Cinematography). Документарецот го доби и специјалното признание од жирито за влијание за промена (Special Jury Award for Impact for Change).
„Honeyland“ беше во официјална конкуренција на најпрестижниот американски фестивал за независни филмови „Санденс“ во категорија со уште 11 други документарци од целиот свет.
... See MoreSee Less

View on Facebook