Home2019-07-02T12:18:15+02:00

MANAKI DAILY


ICFF “Manaki Brothers” is under the patronage of the President of the Republic of Macedonia, H.E. Dr. Gjorge Ivanov


PARTNERS


 


FESTIVAL SUPPORTERS PARTNERCOMMUNICATION PARTNERSPONSORS


 

 


MEDIA SPONSORS


Три краткометражни македонски филмови од минатогодишните селекции на ИФФК „Браќа Манаки“ беа прикажани на 19 јули, на вториот фестивалски ден од Beach Film Festival Ohrid што се одржа од 18-21 јули.

Филмовите „Без љубов“ на Дина Дума, „Малина“ на Анастасија Лазарова Пилинг и „Почеток“ на Агим Абдула имаа проекција на големото платно на плажата Оревче, во 22.40 по проекцијата на филмот во официјална конкуренциија.

Филмовите и фестивалот „Браќа Манаки“ беа најавени соодветно а бројната љубопитна публика беше информирана од селекторката на овие три филма Ана Василевска за благородната идеја на фестивалот кој ги слави кинематограферите а во пресрет на своето 40. Издание со патувачкото кино гостува на неколку фестивали низ земјата со намера публиката која не била во можност минатата година да биде во Битола да погледне мал дел од богатата програма.

„Особено задоволство е кога еден светски афирмиран фестивал со многугодишна традиција, во пресрет на својот јубилеј од 40 години, соработува и гостува на еден фестивал во зародиш. Патувачкото кино годинава е осмислено публиката низ земјава и филмските сладокусци да погледнат ма дел од богатата програма на „Браќа Манаки“ и секако да бидат провоцирани да го посетат фестивалот “Браќа Манаки“ во септември во Битола. Младата публика е иднината на сите фестивали и на славење на кинематографијата. Оваа соработка беше овозможена како дел од програмта на Медиа Креативна Европа македонски деск“, и без никаква заддршка филмовите што ќе ги видите вечерва од македонската продукција може да се каже дека се дел од европската кинематографија , беше кажано меѓудругото во највата од страна на Василевска пред почетокот на проекциите.

Во прекрасен амбиент на плажата Оревче и во позитивна атмосфера со бројна публика од близу 300 посетители во која доминираа млади луѓе протече проекцијата на трите филма. Аплаузи следеа по секој филм а на гостите им беше предложено да се вклучат во дискусија по филмовите. Со оглед на тоа што веќе изминаа проекции на кратки филмови и еден долгометражен филм, концентрација за дискусија немаше. Сепак авторите кои беа присутни во неформална дружба со посетителите разговараа за филмовите.

Сосема случајно, темите на филмовите селектирани од “Браќа Манаки“ сосема коинцидираа со филмовите што беа прикажани пред нив па се заокружи една убава фестивалска вечер а оваа соработка може да прерасне и во традиција. Модерниот израз во македонскиот филм и селекциите што се праваат на домашната кинематографија на битолскиот фестивал докажаа дека македонската кинематографија воопшто не заостанува зад европскиот актулелен филмски израз и истата е нераскинлив дел од неа.

#Манаки40Photo credits: Irina Krstevska, Ema Veljanoska, Rade Gogoski
... See MoreSee Less

View on Facebook

„Најинтензивните чувства во врска со фестивалот Манаки ги чувам од средношколските денови. Во 90-тите во Битола, гледањето филмови на Манаки, значеше да се биде во чекор со Светот. Се сеќавам на силните и во тоа време, за мојата возраст, необјасниво силни впечатоци после филмовите на Ларс фон Триер. И како, после една ноќна проекција на Trainspotting, мушнати без карти, излеговме променети и од следниот ден на школо сите малку поинаку се облекувавме и зборувавме меѓу себе, бескрајно го вртевме саундтракот и одново и одново гласно (со блиску до совршен шкотски акцент :)) си го цитиравме монологот "choose life...." “ Јасмина Василева, актерка
Фотографија од претставата Физика на тагата

"I cherish the most intense feelings about the “Manaki” Festival from my high-school days. In the 90s, in Bitola, watching films during the Festival meant that we were keeping up with the World. I remember the strong, and back in the day, for my age, indescribably moving impressions after watching the films by Lars von Trier. And how, after a late-night screening of Trainspotting, when we’d snuck into the theater without buying tickets, we came out of the cinema changed in a way, and starting from the next day at school we all started dressing and talking to each other a little differently, we listened to the soundtrack endlessly and we impersonated the monologue “choose life…” over and over again with a nearly perfect Scottish accent" - Jasmina Vasileva, actress

#Манаки40 #Manaki40
... See MoreSee Less

View on Facebook

Вечерва во 22.50 на плажата Оревче! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Извондредно интервју со овогодишниот лауреат на наградата за животно дело, Ед Лахман, за филмот, раскажувањето и уметноста.

Ed Lachman on cinema, storytelling and art.
www.youtube.com/watch?v=lK15T0dKpe4
... See MoreSee Less

View on Facebook

Dear colleagues,

We invite you to apply for accreditation for the upcoming 40th edition of the International Cinematographers Film Festival “Manaki Brothers” which will take place between 14 th and 21st September, 2019, in Bitola.

You should provide your name and surname, media outlet, name of the photographer/camera person from your team. Please send your applications to: pressmanakifestival@gmail.com

At the same time, we would like to inform you that the Festival website is: www.manaki.com.mk

The deadline for submission of applications is 15 August (Thursday), 2019.

The festival traditionally provides several-night accommodation in Bitola for the journalists. Please provide information on the days you would like to stay in Bitola, or, in case you are interested in covering the entire festival, please, also state that.

Furthermore, we would like to kindly ask you to apply and contact us within the stated deadline so that we can take into consideration your requests. It will be very difficult to meet your requests if the application is submitted after the deadline runs out.

Thank you in advance for your cooperation,

Your sincerely,
Aleksandra Bubevska,
Media Relations Coordinator
... See MoreSee Less

View on Facebook