ПРОГРАМАТА НА КРАТОК ФИЛМ


Дарјан Пејовски
Дарјан ПејовскиСелектор на програмата за краток филм

Во време кога постојано слушаме дека европскиот филм е во криза, сосема случајно, од стотина апликации, одбравме десет филмови, од кои повеќето се токму европски. Тоа е показател дека иднината и авторскиот потенцијал лежат токму во краткиот филм, без разлика дали станува збор за искусни филмаџии или студенти.

Иако секоја селекција е субјективна, неретко неблагодарна, и овој пат, како и минатата година, се потрудивме да одбереме филмови што ќе ги претстават различностите и слободата на кратката форма: од социјално ангажирани приказни, до крајно субјективни, авторски фантазии.

„Комбето” – Албанија, „Мајка на…” – Израел, „Јупитер” и „Момчето со карирана кошула” – Германија, „Заеднички градини” – Литванија, „Смрзната до смрт, мокра до гола кожа” и „Новиот живот” – Шпанија, „Bера” – Северна Македонија, „Чудовишен бог” – Аргентина, „Одложен лет” Иран/Италија…

Во секој од овие филмови јасно може да се види кинематограферската вештина и, воопшто, склоноста кон визуелниот начин на нарација, што е, впрочем, и суштината на филмската уметност.

Марија Апчевска
Даријан Пејовски
Селектори на кратките играни филмови

МАЈКА НА…/ MOTHER OF…

Израел / 2018 / 10’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Gan de Lange Кинематографер/Cinematographer: Guy Raz Сценарио/Screenwriter: Gan de Lange УЛОГИ Netta Garti СОДРЖИНА A mother discovers that something happened to her daughter, instantly […]

Find out more »
BIG HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

СМРЗНАТА ДО СМРТ, МОКРА ДО ГОЛА КОЖА/ FROZEN TO DEATH, SOAKED TO THE SKIN

Шпанија / 2019 / 13’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Elena Tara Кинематографер/Cinematographer: Marina Tizón & Tomás Martin García Сценарио/Screenwriter: Javier Galán & Álvaro López УЛОГИ Rocío León & Malena Gutiérrez СОДРЖИНА A jobless young lady […]

Find out more »
BIG HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

КОМБЕТО / THE VAN

Албанија / 2019 / 15’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Erenik Beqiri Кинематографер/Cinematographer: Guillaume Le Grontec Сценарио/Screenwriter: Erenik Beqiri УЛОГИ Phénix Brossard, Arben Bajraktaraj, Afrim Muçaj, Lulzim Zeqja & Romir Zalla СОДРЖИНА Комбето […]

Find out more »
BIG HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

ЈУПИТЕР / JUPITER

Германија / 2019 / 14’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Benjamin Pfohl Кинематографер/Cinematographer: Tim Kuhn Сценарио/Screenwriter: Benjamin Pfohl УЛОГИ Greta Bohacek, Cosima Shaw & Kai Ivo Baulitz СОДРЖИНА Само неколку часа до опасното приближување на […]

Find out more »
BIG HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

ОДЛОЖЕН ЛЕТ/ DELAY

Иран, Италија / 2018 / 15’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Ali Asgari Кинематографер/Cinematographer: Alberto Marchiori & Majid Gorjiyan Сценарио/Screenwriter: Farnoosh Samadi & Ali Asgari УЛОГИ Mohammad Kamal Alavi, Melina Ghamiloei, Erfan Hazrat Gholizadeh, […]

Find out more »
BIG HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map