ПЕРСПЕКТИВИ НА ЕВРОПСКИОТ ФИЛМ


Слаѓан Пенев
Слаѓан ПеневСелектор на програмата Перспективи на eвропскиот филм

Годинава сме сериозно засилени со бројот на филмови во програмата Европски филмски перспективи, најмногу благодарение на под дршката од програмата Медиа на ЕУ, како и на стратешкиот пристап на фестивалот „Браќа Манаки“ во иднина оваа програма да биде повидлива и препознаена како еден од суштинските белези на овој фестивал.

Филмовите кои се дел и од годинашнава програма се во најголем дел дебитантски или втори филмови на млади режисери, кои се зафаќаат со теми поврзани со некои од најголемите морални предизвици на современиот живот – бегалците, малцинствата, сиромашните, родовата нееднаквост и зависностите.

Секако, најголем дел од филмовите во оваа програма доаѓаат од Југоисточна Европа, иако и остатокот на Европа држи пристојна рамнотежа. Од Албанија имаме интересна приказна запотрагата по човек кој ќе ја спаси честа на бремена девојка, со храбра женска борба против загушувачките стеги на патријархатот. Од Бугарија ќе видиме приказна за мајка и сопруга соочена со суровата борба за преживување и одржување на семејството.

И романската приказна „Лимонада“ за главен лик има мајка која до последен атом од својата сила се бори за овозможување достоинствен живот за себе и своето дете во суровиот Див Запад. Српскиот „Шeвови“ исто така раскажува потресна приказна за мајка која дваесет години се бори за откривање на вистината за нејзиното дете кое државните институции го прогласиле за мртво.

Косовскиот „Куќата на Ага“ нè запознава со едно момче кое расте опкружено од жени жртви на насилство, чии трауматични приказни го оформуваат неговиот свет, сè додека не стане свесен дека една од најважните приказни, за отсуството на таткото, била лажна.

Приказната од Грција ни претставува еден необичен келнер чие педантно секојдневие ќе биде нарушено од појавувањето на еден дијаболичен сосед. Визуелно одлично спакуван во стилот на ноар-филмовите, „Келнер“ претставува одличен дебитантски филм на режисер кој, најверојатно, допрва ќе освојува големи сцени.

Турскиот „Објава“ раскажува за еден пропаднат обид за воен пуч во Турција од пред 50-тина години, со прилично оригинален пристап кој на моменти потсетува на апсурдна комедија, а на моменти и како палп-фикција.

Швајцарскиот „Ним им е добро“ со речиси документаристички пристап претставува една секвенца од дехуманизираната благосостојба на едно од најбогатите општества во кое не можете да најдете никаква емоција дури и во ситуации во кои луѓето би требале да покажат најелементарна реакција кога ќе се соочат со тага, страв или радост.

Белгискиот „Пеколна дупка“ до суптилност доловува една приказна од центарот на Европа, каде и „староседелците“ и „доселениците“ се соочени со својата немоќ и апатија во контекст на една речиси воена тензија што се чувствува во воздухот. Норвешкиот „Додека паѓам“ претставува една извонредно визуелизирана приказна за аутсајдер кој ќе мора да се бори со својата тешка зависност за да добие можност да биде татко на своето дете. Како што може да се забележи од кратково сиже на оваа програма, филмската продукција во Стариот Континент е во одлична состојба и продолжува да го негува авторскиот филм, да ги преиспитува вредностите и да ги критикува општествените хипокризии, а верувам дека гледачот кој сака да гледа европски филмови овој септември во Битола ќе има пристоен избор за негување на оваа убава навика.

Слаѓан Пенев
Селектор на програмата Перспективи на eвропскиот филм

КЕЛНЕР/THE WAITER

Грција/2018/ 91’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Steve Krikris Кинематографер/Cinematographer: Yiorgos Karvelas Сценарио/Screenwriter: Steve Krikris УЛОГИ Aris Servetalis, Yiannis Stankoglou, Chiara Gensini, Alexandros Mavropoulos, Andonis Miriagos, Maria Kallimani&Yiorgos Glastras СОДРЖИНА Заснован на вистински настани […]

Find out more »
Open air cinema, Museum, Saint Clement of Ohrid
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

БИТИЕ/ GENESIS / GENEZIS

Унгарија/2018/120’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Árpád Bogdán Кинематографер/Cinematographer: Tamás Dobos Сценарио/Screenwriter: Árpád Bogdán УЛОГИ Annamária Cseh, Milán Csordás & Enikő Anna Illési СОДРЖИНА Трите приказни во ПОТЕКЛО се вкоренети во библиските поими за […]

Find out more »
Open air cinema, Museum, Saint Clement of Ohrid
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

СМЕЕЊЕ/ LAUGHING

Италија / 2018 /95’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Valerio Mastandrea Кинематографер/Cinematographer: Andrea Fastella Сценарио/Screenwriter: Enrico Audenino, Valerio Mastandrea УЛОГИ Chiara Martegiani, Renato Carpentieri, Stefano Dionisi СОДРЖИНА Една жена и нејзиниот десетгодишен син се […]

Find out more »
SMALL HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

ТИ ЈА ИМАШ НОЌТА/YOU HAVE THE NIGHT

Црна Гора/ 20 18/82’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director:Ivan Salatic Кинематографер/Cinematographer: Ivan Markovic Сценарио/Screenwriter: Ivan Salatic УЛОГИ Jasna Djuricic, Boris Isakovic, Nikola Manojlovic, Petar Pejakovic, Luka Petrone, Momo Picuric, Marko Stibohar, Nikola Stojanovic СОДРЖИНА […]

Find out more »
BIG HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

ПЕКОЛНА ДУПКА/ HELLHOLE

Белгија, Холандија/ 2019/ 87’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Bas Devos Кинематографер/Cinematographer: Nicolas Karakatsanis Сценарио/Screenwriter: Bas Devos УЛОГИ Alba Rohrwacher, Willy Thomas, Hamza Belarbi & Lubna Azabal СОДРЖИНА Три потполно различни луѓе се справуваат […]

Find out more »
BIG HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

ГЛУПАВО МЛАДО СРЦЕ/ STUPID YOUNG HEART

Финска/2018/102’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Selma Vilhunen Кинематографер/Cinematographer: Lisabi Fridell Сценарио/Screenwriter: Kirsikka Saari УЛОГИ Pihla Viitala, Ville Haapasalo, Mika Melender СОДРЖИНА Напната, топла и сурова драма за тинејџери од предградието кои неочекувано треба […]

Find out more »
Open air cinema, Museum, Saint Clement of Ohrid
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

ИРИНА/ IRINA

Бугарија/2018/96’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Nadejda Koseva Кинематографер/Cinematographer: Kiril Prodanov Сценарио/Screenwriter: Svetoslav Ovcharov, Bojan Vuletic & Nadejda Koseva УЛОГИ Martina Apostolova, Hristo Ushev, Irini Jambonas, Kasiel Noah Asher, Krassimir Dokov & Alexander […]

Find out more »
SMALL HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

ОБЈАВА/ THE ANNOUNCEMENT/ANONS

Турција, Бугарија/2018/ 94’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Mahmut Fazil Coşkun Кинематографер/Cinematographer: Krum Rodriguez Сценарио/Screenwriter: Ercan Kesal & Mahmut Fazil Coşkun УЛОГИ Ali Seçkiner Alıcı, Tarhan Karagöz, Murat Kılıç, Şencan Güleryüz, Serkan Ercan, Erdem […]

Find out more »
BIG HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

ШЕВОВИ/STITCHES

Србија/2019/105’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Miroslav Terzić Кинематографер/Cinematographer: Damjan Radovanović Сценарио/Screenwriter: Elma Tataragić УЛОГИ Snezana Bogdanović, Marko Baćović, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić& Ksenija Marinković СОДРЖИНА ШЕВОВИ комбинира елементи на […]

Find out more »
BIG HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

ЛИМОНАДА/ LEMONADE/ LIMUNADA

Романија, Канада, Германија, Шведска / 2018/88’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Ioana Uricaru Кинематографер/Cinematographer: Friede Clausz Сценарио/Screenwriter: Ioana Uricaru & Tatiana Ionascu УЛОГИ Mãlina Manovici, Dylan Smith, Steve Bacic, Milan Hurduc & Ruxandra Maniu […]

Find out more »
Open air cinema, Museum, Saint Clement of Ohrid
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

ДЕЦАТА НА МРТВИТЕ / THE CHILDREN OF THE DEAD / DIE KINDER DER TOTEN

Австрија / 2019 / 90’ РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Kelly Copper & Pavol Liska Кинематографер/Cinematographer: Kelly Copper & Pavol Liska Сценарио/Screenwriter: Kelly Copper & Pavol Liska УЛОГИ Greta Kostka, Andrea Maier, Klaus Unterrieder, […]

Find out more »
SMALL HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map