ЕФА ПРОГРАМА


КРАТКИ И ЈАСНИ!
Турнеја на кратки филмови номинирани од ЕФА во 2018 година

КРАТКИ И ЈАСНИ е турнејата на кратки филмови на Европската филмска академија што ги носи номинираните кратки филмови до публики ширум Европа и пошироко. Програмата во која се сместени кратките европски филмови номинирани за наградата на ЕФА е разновиден преглед на творештвото на млади, современи европски филмаџии. Овогодишната програма е сочинета од продукции/копродукции од Белгија, Бугарија, Франција, Грузија, Германија, Италија, Латвија, Португалија, Шпанија, Швајцарија, Холандија, Обединетото Кралство и Украина. Членовите на Европската филмска академија – повеќе од 3.500 европски филмски професионалци – го избраа севкупниот победник кој беше прогласен на 31. церемонија на доделување на Европските филмски награди во Севиља.

Кратката филмска програма се организира во соработка со серија филмски фестивали од секаде низ Европа. На секој од овие фестивали независното жири му доделува на еден од кратките филмови во конкуренција номинација за категоријата краток филм на Европските филмски награди.

БЕГСТВО / THE ESCAPE

Франција / 2018 / 10' РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Laëtitia Martinoni Сценарио/Scr: Laëtitia Martinoni Кинематографер/Cinematographer: Fabrizio Fontemaggi УЛОГИ Vanessa Guedj, Alexis Michalik, Nadia Roz& Bruno Salomone СОДРЖИНА Алис пее, носи шминка и […]

Find out more »
BIG HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

ГОДИНИТЕ / THE YEARS

Италија, Франција / 2018 / 20' РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Sara Fgaier Сценарио/Scr: Sara Fgaier СОДРЖИНА Една жена ѝ дава глас на Ени Арно преку текстот на „Годините“, неколку собрани фрагменти од […]

Find out more »
BIG HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

ОНИЕ ШТО ПОСАКУВААТ / THOSE WHO DESIRE

Швајцарија, Шпанија / 2018 / 24' РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Elena LópezRiera Сценарио/Scr:Elena López Riera Кинематографер/Cinematographer: Elena Lopez Riera, Giuseppe Truppi & Philippe Azoury СОДРЖИНА На југот на Шпанија вид на шарени […]

Find out more »
BIG HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

ГНУ / WILDEBEEST

Белгија / 2017 / 19' РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Nicolas Keppens& Matthias Phlips Сценарио/Scr: Nicolas Keppens & Matthias Phlips УЛОГИ Chris Boni & Sam Louwyck СОДРЖИНА Да се оди на сафари е […]

Find out more »
BIG HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map

МАРЈЕМ / MERYEM

Холандија / 2017 / 16' РЕАЛИЗАЦИЈА Режија/Director: Reber Dosky Кинематографер/Cinematographer: Reber Dosky СОДРЖИНА Сниман за време на битката во Кобане, овој филм ни ги открива жените во срцето на борбата […]

Find out more »
BIG HALL – Cultural Centre Bitola, Shirok Sokak bb
Bitola, 7000 Macedonia
Google Map