Loading Events
This event has passed.

Македонија / 1971 / 104’

РЕАЛИЗАЦИЈА

Режија/Director: Vatroslav Mimica
Кинематографер/Cinematography: Kiro Bilbilovski
Сценарио/Screenwriter: Slavko Janevski, Pande Tašovski & Vatroslav Mimica

УЛОГИ

Darko Dameski, Pavle Vuisić, Fabijan Šovagović, Milena Dravić & Neda Spasojević

СОДРЖИНА

Во селото Лавци, во околината на Битола, која е под окупација на бугарските фашистички сили, доаѓа Тодор Ангелов, познат како Даскалот, комунист и водач на отпорот против окупаторот.
Меѓутоа, еден од селаните, доушник, му јавува на началникот на бугарската полиција каде се наоѓа Даскалот и полицијата и војската веднаш доаѓаат во селото. Селаните, пак, изнаоѓаат секакви начини да го надмудрат непријателот и да не го предадат својот водач.