Рускиот кинематографер Алексеј Родионов одлично се вклопил во работата со британска филмска екипа

Филмот „Забавата“ во режија на Сали Потер е британска комедија снимена од страна на рускиот кинематографер Алексеј Родионов. Филмот е црно бел, но постои и снимка во боја,

2018-07-01T14:15:06+02:0030th септември 2017|Дејли новости (2017)|

По повод 65 години од првиот македонски филм „Фросина“ – Доделени и преостаните шест дијаманти од Божиновски, за дијамантите на кинематографијата

На јубилејниот коктел по повод 65 години од првиот македонски филм „Фросина“, „Божиновски часовници и накит“ ги додели и преостанатите шест дијаманти, како дел од проектот „Седум дијаманти

2018-07-01T14:15:06+02:0030th септември 2017|Дејли новости (2017)|

Грациела Билдесхајм, независна филмска продуцентка и консултантка: Младите продуценти од Македонија и регинот имааат голем потенцијал

Грациела Билдесхајм е продуцентка која повеќе од 25 години е вклучена во креативниот развој и финансиското обликување на играни и документарни филмови. Основач е на неколку иницијативи за

2018-07-01T14:15:06+02:0030th септември 2017|Дејли новости (2017)|

Мастерклас на филмскиот режисер Милчо Манчевски

Најславниот македонски филмски режисер Милчо Манчевски, добитник на Специјалната награда „Златна камера 300“ за особен придонес во светската филмска уметност на 38. ИФФК „Браќа Манаки“, одржа мастерклас пред

2018-07-01T14:15:06+02:0030th септември 2017|Дејли новости (2017)|

Катерина Живановиќ, филмска режисерка: За почетник е најтешко да најде добра екипа со која ќе направи филм

Една од учесничките на студентската програма на годинашното издание на „Браќа Манаки“ е Катерина Живановиќ, дипломец на филмската академија „Синергија“ од Белград, Србија. Таа се претстави со два

2018-07-01T14:15:06+02:0030th септември 2017|Дејли новости (2017)|

Десет филмски академии учествуваа во студентската програма на фестивалот

Студентската програма на 38-то издание на ИФФК „Браќа Манаки“ ја сочинуваа 10 филмски академии од Македонија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Словенија, Албанија, Косово, Србија, Романија и Грција. Во

2018-07-01T14:15:06+02:0030th септември 2017|Дејли новости (2017)|

Претставен кинематограферот Алексеј Родиoнов и екипата на филмот „Кога денот немаше име“

30 септември, Битола – Со задоволство ве известуваме дека гости на прес-конференцијата на последниот фестивалски ден на 38. „Браќа Манаки“ беа кинематограферот на филмот „Забавата“ во режија на

2019-08-20T23:45:21+02:0030th септември 2017|Соопштенија (2017)|