Home 2017-09-21T18:40:50+00:00

MANAKI DAILYPARTNERSSUPPORTERSSPONSORSMEDIA SPONSORS


СЕНКИ НАД БАЛКАНОТ/СЕНКЕ НАД БАЛКАНОМ/BLACK SUN

Вечерва во 19:30

BIG HALL - Cultural Center Bitola
ГОЛЕМА САЛА - Центар за култура Битола

Србија/Serbia, Македонија/Macedonia, Русија/Russia, Босна и Херцеговина/Bosnia and Herzegovina, 2017
РЕАЛИЗАЦИЈА/CREDITS:
Режија/Director: Dragan BJELOGRLIC
Сценарио/Scr.: Danica PAJOVIC, Dragan BJELOGRLIC, Vladimir KECMANOVIC, Dejan STOILJKOVIC
Кинематографер/Cinematographer: Ivan KOSTIC
Монтажер/Editor: Lazar PREDOJEV
Музика/Muzika: Manjifiko
Продуценти/Producers: Dragan BUJOSEVIC, Dragan BJELOGRLIC
Продукција/Prod.Co.: RTS/RADIO&TV SERBIA, KOBRA FILM
Копродуценти/Co-producers: Tomi SALKOVSKI, Stalbel MISALKOV
Копродукција/Co-Prod.Co.s: SFS/SKOPJE FILM STUDIO, MRTV/MAKEDONSKA RADIO TELEVIZIJA,
RTRS/RADIO&TV REPUBLIKA SRBSKA
Color/DCP
Времетраење/R.t.: 90 min.
Јазици/Languages: Serbian, Macedonian, Russian, German

СОДРЖИНА:
Една вечер, Козакот Алјоша убива свештеник во една руска
црква затоа што е сведок на грабежот кој го извршува.
Младиот инспектор Станко е на својата прва работна
задача, да го реши тоа убиство заедно со стариот инспектор
и воен ветеран Андра Танасијевиќ... Луѓето на Врангел, со
база во Белград, офицерите Сорокин и Фјодор, сфаќаат дека
од црквата е украден Врангеловиот реликт... Движејќи се по
трагите Андра оди во затворот Главњача да го праша својот
воен пријател, македонскиот сепаратист Дамјан, кој му го
кажува името на еден човек од бандата на Тато... Алјоша ја
посетува својата љубовница Виолета, но мора да бега пред
нејзиниот маж да дојде... Офицерот Сорокин пристигнува
во Белград и му ги носи на генералот Врангел вестите од
убиството и грабежот во црквата. Во меѓувреме, во едно
село на југот на поранешното југословенско кралство, во
Македонија, шефот на Македонскиот опиумски картел,
Киро, ги чита вестите за Дамјановата пресуда и им наредува
на своите луѓе да се подготват за пат за Белград.

STORY:
One night, Kazak Aljosa kills a priest of Russian church who
witnessed him at the robbery. A young inspector Stanko
gets his first duty, to solve that murder together with the old
inspector and war veteran Andra Tanasijevic… Vrangel’s men,
based in Belgrade - officers Sorokin and Fjodor – realize that
Vrangel’s relict has been stolen from the church… Following the
trail Andra goes to the prison Glavnjaca to ask his war friend,
the Macedonian separatist Damjan, who tells him the name
of the man from Dad’s gang… Aljosa visits his lover Violeta but
must run before her husband comes… Officer Sorokin arrives in
Belgrade and brings the news of assassination and robbery of
the church to General Vrangel… In the meantime, in one village
on the south of the ex Yugoslav Kingdom, in Macedonia, the
boss of Macedonian opium cartel, chef Kiro, reads the news of
Damjan’s judgment and orders his men to get ready to go to
Belgrade…
... See MoreSee Less

View on Facebook

Најава на програмата за 30.09 ... See MoreSee Less

View on Facebook

Најава на програмата за 25.09 ... See MoreSee Less

View on Facebook

Ве известуваме дека и оваа година студентите, учениците и пензионерите имаат БЕСПЛАТЕН ВЛЕЗ на СИТЕ ПРОЕКЦИИ на Фестивалот "Браќа Манаки" (освен церемониите за отворањето и затворањето на фестивалот). Се' што треба да направите е да прикажете индекс, или документ за идентификација на билетарницата, и ќе ви бидат дадени гратис влезници. ... See MoreSee Less

View on Facebook

24.09.2017 Недела/Sunday

Competition Camera 300

BIG HALL - Cultural Center Bitola
ГОЛЕМА САЛА - Центар за култура Битола

21:30

ТРАГА НА ДИВЕЧ/POKOT/SPOOR

Полска/Poland, Германија/Germany, Чешка Република/Check Republic,
Шведска/Sweden, Словачка/Slovakia, 2017
РЕАЛИЗАЦИЈА/CREDITS:
Режија/ Directors: Agnieszka HOLLAND, Kasia ADAMIK
Сценарио/Scr.: Agnieszka HOLLAND, Olga TOKARCZUK (upon her Novel)
Кинематографери/Cinematographers: Jolanta DYLEWSKA, Rafal PARADOWSKI
Mонтажа/Editor: Pavel HRDLICKA
Музика/Music: Antony Komasa-Lazarkiewicz
Producers: Krzysztof ZANUSSI, Janusz WACHAL
Продукција/Prod.Co.: TOR Film Production, Warsaw, Poland
Color/DCP
Времетраење/R.t.: 128 min.
Јазик/Language: полски/Polish
УЛОГИ/CAST:
Agnieszka MANDAT (Janina Duszejko)
Wiktor ZBOROWSKI (Matoga)
Miroslav KROBOT (Boros)
Jakub GIERSZAL (Dyzio)

СОДРЖИНА:
Јанина Душејко, постара жена, живее сама во
долината Клоцко каде што се случуваат серија
мистериозни кривични дела. Јанина е убедена
дека знае кој и што е убиено, но никој не ѝ
верува...

STORY:
Janina Duszejko, an elderly woman, lives alone in the
Klodzko Valley where a series of mysterious crimes are
committed. Janina is convinced that she knows who or
what is the murdered, but nobody believes her…
... See MoreSee Less

View on Facebook